Un nou început la Universitatea de Vest din Timișoara

În fiecare an, la sfârșitul lunii septembrie, Universitatea de Vest din Timișoara revine la viață și se transformă într-un spațiu al descoperirilor și al noilor începuturi.

Săptămâna descoperirilor

La UVT, prima săptămână a noului an universitar este dedicată cunoașterii, primirii bobocilor în rândul comunității noastre și introducerii lor în ceea ce înseamnă viață de student. În cadrul „Săptămânii de Inițiere”, toți cei interesați să descopere universitatea sunt primiți cu brațele deschise și ghidați de profesori și de studenții mai mari, pentru o acomodare mai ușoară.

Anul acesta, Universitatea de Vest din Timișoara a propus, pe lângă activitățile de socializare între studenți, de cunoaștere a universității, de explorare a orașului Timișoara, de prezentare a programelor de studiu și a cursurilor oferite de UVT, conferințe, workshop-uri, activități culturale, sociale, teambuilding-uri, concerte, petreceri, excursii și competiții sportive. Muzeul Satului Bănățean și Muzeul de Artă Timișoara și-au deschis porțile spre a fi vizitate de tinerii curioși. Pentru cei pasionați de jurnalism și televiziune, echipa studioului UVT TV le-a stat în fiecare zi la dispoziție, oferindu-le detalii despre cum funcționează o adevărată redacție și care sunt sarcinile fiecărui membru al echipei. Târgul de voluntariat din holul central al UVT le-a dat studenților ocazia de a-și alege noi proiecte în care să se implice în viitor, iar ONG-urilor prezente să descopere forțe proaspete alături de care să-și realizeze misiunea de schimbare în bine a societății. Serile au fost dedicate spectacolelor de teatru, dans, operă și stand-up comedy, care au avut loc în locații importante pe scena culturală a orașului: Teatrul Național Timișoara, Opera Română din Timișoara și Casa Tineretului. 

Prezență onorantă, la început de an

Farmecul săptămânii fără note și fără orar a culminat cu cel mai important moment: „Festivitatea de Deschidere a Anului Universitar 2019-2020”. Conducerea Universității de Vest din Timișoara, cadre didactice, studenți alături de familiile și prietenii acestora, alumni UVT, reprezentanți ai mediului academic, parteneri din mediul de business, precum și reprezentanți ai Mitropoliei Banatului și ai autorităților locale au împărtășit solemnitatea și intensitatea acestor clipe aparte.

O prezență care ne-a făcut o deosebită onoare a fost cea a Excelenței Sale doamna Maia Sandu, Prim-Ministrul Republicii Moldova, care a ales să ne fie alături într-un moment atât de special. Personalitate distinsă și diplomat cu o carieră impresionantă, doamna Maia Sandu a exercitat, în perioada iulie 2012 – iulie 2015, funcția de Ministră a Educației Republicii Moldova, iar începând cu 8 iunie 2019 este Prim-Ministrul acestei țări. În cariera sa profesională, doamna Maia Sandu a activat în cadrul Ministerului Economiei (1994–1998 și 2005–2006) în calitate de consultant și ulterior de șef al Direcției generale politici macroeconomice și programe de dezvoltare. Între 1998 și 2005, a deținut funcția de economist în cadrul Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, iar în 2007 a fost coordonatoare în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova. Consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale (Washington DC, SUA), în perioada 2010–2012, doamna Maia Sandu două diplome de masterat, una în domeniul relațiilor internaționale, la Academia de Administrație Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova și cea de-a doua în administrație publică, la Harvard Kennedy School of Government, SUA.

„În perioada petrecută departe de casă, la Harvard”, a declarat doamna Maia Sandu, „mi-am întărit convingerea și mi-am multiplicat argumentele că oricâtă infrastructură ar avea o țară, oricâte investiții s-ar face și oricât de eficient ar fi condusă, fără oameni educați este imposibil să construiești o societate care să dăinuie și să se dezvolte prin propriile puteri. Întotdeauna am privit lipsa educației ca pe un potențial uman irosit, ca pe o avere risipită și un destin neîmplinit. Educația continuă să reprezinte o prioritate a mandatului meu, pentru că am convingerea fermă că doar prin educație ne putem schimba profund. Dacă la nivel de individ efectele educației se văd la o scară mică de timp, la nivel de societate, acestea se văd doar la scara câtorva generații. Cu cât un popor este mai educaț, cu atât mai multă educație va cere de la conducătorii săi. Căci cunoașterea este nelimitată și ea este cea care ne face creativi și ne diferențiază de celelalte specii cu care conviețuim pe planetă”. 

În semn de supremă recunoaştere a meritelor deosebite pe care doamna Maia Sandu le-a avut în decursul activităţii sale, pentru contribuția substanțială și de durată la dezvoltarea domeniului în care activează, conducerea Universității de Vest din Timișoara i-a acordat, în cadrul Festivității de Deschidere a Anului Universitar, una dintre cele mai mari distincții ale comunității noastre, „Medalia de aur a UVT”,însoţită de o diplomă de merit. Acest demers dorește să reflecte valorile în care credem ca instituție, precum și aprecierea față de aportul adus de către personalități din cele mai diverse domenii la dezvoltarea cunoașterii, a culturii și civilizației, a calității vieții în general.

„Universitatea de Vest din Timișoara este preocupată constant de promovarea și recunoașterea meritelor științifice, culturale și umane ale lumii academice. Decernarea acestei distincții doamnei Maia Sandu, personalitate politică și simbol uman internațional, într-un moment de sărbătoare pentru UVT, anul împlinirii a 75 de ani de existență, arată interesul nostru aparte față de comunitatea academică din afara granițelor, venind astfel în întâmpinarea dorinței unui număr din ce în ce mai mare de studenți de a studia în universitatea noastră. Suntem bucuroși, dar mai ales responsabilizați de înscrierea de studenți români de pretutindeni, la UVT și mândri să-i avem în mijlocul comunității noastre pe cei aproximativ 800 de studenți basarabeni. (…) Vă urez sănătate și putere de muncă pentru a vă putea dedica unor proiecte noi, care să contribuie la promovarea unui drum european și democratic al Republicii Moldova”, i-a transmis Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, doamnei Maia Sandu.

La finalul ceremoniei oficiale de deschidere a anului universitar, Prim-Ministrul Moldovei a participat la o conferință de presă, a acordat un interviu pentru echipa studio-ului UVT și a avut o întâlnire cu membrii Ligii Studenților Basarabeni din Universitatea de Vest din Timișoara, subliniind încă o dată importanța educației în parcursul unei societăți sănătoase.

UniVibes – o stare de spirit unică

Săptămâna dedicată în întregime studenților nu putea să aibă un final mai potrivit decât Festivalul UniVibes, singurul festival de muzică din țară care are loc într-o universitate.

Timp de aproape 24 de ore, UVT s-a transformat, pentru a treia oară, într-un imens ring de dans. Sâmbătă, 28 septembrie, am fost asediați de ritm și energie. Pe cele trei scene amenajate în puncte cheie ale universității, cei prezenți au putut dansa pe rock cu influențe diverse, ska, electro, funk, jazz, groovy, house, dub, techno și breakbeat. Trupe precum ALLOVER, Sonatic, Byron, Dunkelbunt, Angel (Souledout), Bread & Butter (ABC), Teluric, Twisted Blue, Pământ, Dragoș Ilici și DJ ca Dalla, Jinx & Raver.

Dar muzica nu a fost totul. UNIVIBES a însemnat și proiecții de filme, ateliere pictură, literatură, jonglerii, origami & jam session/open mic și un chill court. Spațiile interioare, dar și zonele verzi ale universității au prins viață. Studenții au avut ocazia de a lua pensula în mână și a experimenta pictura, au putut dansa pe holurile UVT, au putut da formă unor obiecte prin sculptură, au vizionat filme în amfiteatre și, în general, s-au bucurat să aibă întreaga universitate doar la dispoziția lor, datorită acestui concept unic în țară: UniVibes.

Ți-a plăcut articolul?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Abonează-te la newsletter

Primește cele mai noi știri despre UVT

Mai multe

Ai o întrebare?

Nu ezita să ne scrii!

en_USEnglish