Se adresează membrilor comunităţii academice a UVT pentru rezultatele de excepţie obţinute în anul precedent atribuirii în domeniile Matematică și Informatică.
Mihail GHERMĂNESCU (1899-1962) – După obținerea licenței în Matematică la Universitatea din București și a titlului de doctor în Matematică la Universitatea din Cluj, Mihail Ghermănescu este numit, în anul 1934, conferențiar de matematici generale la Institutul Politehnic din Timișoara. În 1948, la înființarea Institutului Pedagogic din Timișoara, constituit dintr-o singură facultate, cea de Matematică-Fizică, profesorul Mihail Ghermănescu a fost delegat să îl coordoneze, devenind primul director al acestui institut care se va transforma ulterior în Universitatea din Timișoara.
În această calitate, profesorul Ghermănescu a făcut demersuri pentru obţinerea unui sediu al institutului, pentru realizarea unei biblioteci cu lucrări de specialitate și pentru constituirea corpului didactic din personalităţi de excepţie. Mai exact, în 1949 s-a alocat un teren pentru ridicarea clădirii Institutului Pedagogic în locul care va deveni peste ani sediul Universităţii de Vest din Timişoara de pe Bulevardul Vasile Pârvan nr. 4. Imobilul, impunător în acele vremuri, avea două etaje, era dotat cu săli de curs şi laboratoare, cabinete pentru profesori, săli pentru rectorat şi secretariat şi o terasă la etajul I pentru observaţii astronomice.
Aici s-a desfăşurat activitatea didactică începând din ianuarie 1951 şi a luat fiinţă Şcoala unde au predat dascăli al căror nume îl rostim cu emoţie şi cu veneraţie. Dintre aceştia îi amintim pe Mihail Ghermănescu, Emanoil Arghiriade, Gheorghe Th. Gheorghiu, Ioan Curea, Mircea Reghiş.
Ca matematician, Mihail Ghermănescu a abordat tematici de matematici pure și aplicate, publicând peste 200 de studii științifice în domeniul algebrei și teoriei numerelor, al ecuațiilor diferențiale și funcționale, al geometriei și al mecanicii generale. A fost autor al unor prime cursuri de specialitate: Ecuaţii funcţionale, Editura Academiei RPR 1960, Ecuaţiile fizicii matematice, Editura de Stat Didactică şi Pedagogică 1961, Culegere de probleme de ecuaţii diferenţiale, Editura Didactică şi Pedagogică 1963. Articolele publicate în faimoasele jurnale Acta Mathematica (1942) şi Mathematische Annalen (1944) atestă realizările sale ştiinţifice de înalt nivel. Mihail Ghermănescu rămâne un reper de activitate profesională exemplară pusă în slujba universităţii şi a sporirii prestigiului acesteia.
– Conf. univ. dr. Adara Blaga (2023)
– Conf. univ. dr. Eva Kaslik (2022)
– Prof. univ. dr. Bogdan Sasu (2021)
– Lect. univ. dr. Isabela Drămnesc (2020)
– Conf. univ. dr. Cornelia Vizman (2019)
– Conf. univ. dr. Marc Eduard Frîncu (2018)
– Prof. univ. dr. Petru Jebelean (2017)
– Conf. univ. dr. Gabriel Istrate (2016)
– Conf. univ. dr. Luminița sasu (2015)