Se adresează membrilor comunităţii academice a UVT pentru rezultatele de excepţie obţinute în anul precedent atribuirii în domeniul Știinţelor Sociale și Politice.
Gabriela COLȚESCU (1943-2010) reprezintă un nume însemnat în învățământul universitar timișorean, cu răsunet dincolo de aria științelor social-politice în care a activat. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universității din București în anul 1966, urmată de un doctorat în filozofie în anul 1976, la aceeași universitate, cu o teză de filosofia culturii: Friedrich Nietzsche şi geneza concepţiilor moderne asupra crizei culturii. Cariera sa didactică a parcurs un drum coerent și consistent, între anii 1966-1975 fiind asistent la Catedra de Științe Sociale, Centrul Universitar Timișoara, iar între anii 1976 și 1991 lector la Catedra de Științe Socio-Umane, Institutul Politehnic Traian Vuia, Timișoara.
Din 1991 devine conferențiar la Catedra de Sociologie și ulterior la Catedra de Politologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Între 1998 și 1999 a ocupat funcția de Șef al Catedrei de Politologie și Antropologie din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie, iar între 1999-2004 devine Decan al proaspăt înființatei Facultăți de Științe Politice și ale Comunicării din cadrul UVT.
Fiind preocupată cu precădere de teoria politică, istoria gândirii politice, tranziții și schimbări politice, cultură și comportament politic, a îmbinat activitatea didactică, de cercetare, publicistică și administrativă. Dintre publicațiile reprezentative precizăm Vocabular pentru societăți plurale – A pluralis tarsadalmak szotara (ediție bilingvă română-maghiară), Harta etnică și confesională a județului Timiș, Partidele politice și grupurile de presiune, Civismul multicultural în spații plurietnice.
Notorietatea sa națională și internațională a fost confirmată și de implicarea în diverse comisii, comitete și asociații științifice și profesionale: Civic Education Project, New Europe College, Center for Political Science in SE Europe, Institutul de Studii Comparate Central și Sud-Est Europene. A fondat o şcoală de științe sociale la Timişoara şi ne-a lăsat câteva volume. Mai mult însă decât toate acestea, rămân cei care au avut bucuria să o cunoască, să o asculte şi să vadă cum se dăruieşte un om celorlalţi.
– Prof. univ. dr. Mona Vintilă (2023)
– Prof. univ. dr. Alin Gavreliuc (2022)
– Prof. univ. dr. Delia Vîrgă (2021)
– Conf. univ. dr. Laurențiu Maricuțoiu (2020)
– Lect. univ. dr. Andrei Rusu (2019)
– Lect. univ. dr. Paul Sârbescu (2018)
– Prof. univ. dr. Florin Alin Sava (2017)
– Lect. univ. dr. Emanuel Copilaș (2016)
– Conf. univ. dr. Coralia Sulea (2015)