Se adresează membrilor comunităţii academice a UVT pentru rezultatele de excepţie obţinute în anul precedent atribuirii în domeniile: Fizică, Chimie, Biologie și Geografie.
Mircea ZĂGĂNESCU (1923-1998) – A absolvit Institutul Politehnic din Timișoara în anul 1947 și Facultatea de Fizică din Cluj în anul 1959. Cariera știinţifică și academică a domnului profesor Mircea Zăgănescu este strâns legată de înfiinţarea Facultăţii de Știinţe ale Naturii la Universitatea de Vest din Timișoara. Astfel, când Facultatea de Fizică a fost înfiinţată în anul 1962, lectorul Mircea Zăgănescu a fost numit prodecan. Începând cu anul universitar 1968/1969, M. Zăgănescu va ocupa funcția de decan al Facultăţii de Fizică.
Din această calitate, în 1968, a contribuit la înfiinţarea Departamentului de Chimie Anorganică, Analitică şi Tehnologică, precum şi a Departamentului de Chimie Organică şi Fizică în cadrul Facultăţii de Fizică, prin regruparea cadrelor didactice şi a personalului auxiliar de la Departamentele de Chimie anterioare, aparţinând de Facultatea de Fizică a Universităţii şi de Facultatea de Fizică-Chimie a Institutului Pedagogic de 3 ani. De asemenea, a înfiinţat noi laboratoare didactice și de cercetare. Creșterea cristalelor din topitură și soluţie, Spectroscopie, Raze X, ș.a.) și a organizat prima bibliotecă de fizică, în cadrul BCUT, cu acces direct la raft, inclusiv pentru studenţi.
Cadru didactic vizionar, a introdus idei noi, de avangardă, în predarea cursurilor: aplicaţii ale teoriei grupurilor în fizică, teoria cuantică a câmpului, electrodinamica cuantică, teoria relaţiilor de dispersie, unificarea teoriei interacţiunilor slabe și electromagnetice. A publicat peste 100 lucrări știinţifice, dintre care peste 60 în reviste din străinătate.
A publicat primul preprint din universitate în 1968, punând bazele seriei de preprinturi UTFT, cunoscute azi în întreaga lume. A publicat primul articol cu afilierea UVT menţionat în baza de date SCOPUS (Periods of Mandelstam’s boundary curves, Mircea Zăgănescu, Il Nuovo Cimento, Volume 30, Issue 3, 1963, Pages 784-790).
– Lect. univ. dr. Victor Ambruș (2023)
– Prof. univ. dr. Adriana Isvoran (2022)
– Prof. univ. dr. Gabriela Vlase (2021)
– Conf. univ. dr. Lucian Pârvulescu (2020)
– Prof. univ. dr. Remus Crețan (2019)
– Conf. univ. dr. Paul Gavrilă (2018)
– Prof. univ. dr. Marius Paulescu (2017)
– Conf. univ. dr. Mihai Putz (2016)
– Conf. univ. dr. Lucian Drăguț (2015)